25 Temmuz 2018 Çarşamba

|BİYOGRAFİ| ŞİNASİ

 ŞİNASİ

İBRAHİM ŞİNASİ(05.07.1826-13.09.1871)
   Makalenin püf noktalarından bahsetmişken tarihimizde makalenin ilk örneğini vermiş olan Şinasi’yi anlatmadan geçmek olmazdı. 1826 yılının ağustosunda İstanbul Cihangirde dünyaya geldi. Babası Mehmet Ağa Osmanlı ordusunda topçu yüzbaşıydı. Babasının Rusya ile yapılan savaştaki ölümü üzerine yetim kaldığında Şinasi yalnızca 2 yaşındaydı. Daha sonra annesi Esma Hanım ile yokluk içinde büyüdü. 
  
Eğitim hayatına mahalle mektebinde başladı ve Feyziye Okulu ile devam etti. Buradaki tahsilini tamamladıktan sonra Tophane Müşiriyet-i Mektubi Kalemine katip adayı olarak girdi. Buradaki görevlilerden Arapça, Farsça ve Fransızca dersleri aldı. İbrahim Şinasinin çalışkan ve başarılı tutumu önce memurluk daha sonra hulefalığa yükselmesini sağladı. 1849 yılında maliye alanında eğitim almak amacıyla Paris’e gitti ama burada maliyeden çok edebiyat ve dil alanında çalışmalar yaptı. Ernest Renan ve ünlü filolog Paul Emile Littre gibi isimlerle tanışma fırsatı yakaladı ve 1851’de Societe Asiatique üyesi olarak kabul edildi.

  1854 Paris dönüşünde bir süre İstanbuldaki eski işine devam etti daha sonra Meclis-i Maarif ve Encüment-i Daniş’te görev aldı. İlerleyen süreçte sadrazam değişiklikleri nedeniyle işinden çıkarıldı ve sonra geri alındı. 1860 yılında Agah Efendi ile tarihimizdeki ilk özel gazete olan Tercüman-ı Ahval gazetesini çıkardılar. Bu gazetede yayınladığı Tercuman-ı Ahval Mukaddimesi ilk makale örneği olarak kabul görmüştür. Bir sene geçmeden tek başına Tasvir-i Efkar adında yeni bir gazete çıkardı. Devleti tenkit etmesi nedeniyle 1863’te Meclis-i Maarif’teki görevine son verildi. 1865 yılında ise gazeteyi Namık Kemale bırakarak tekrar Paris yolunu tuttu. 2 yıllık periyotlarla tekrar İstanbul- Paris seferlerine devam etti ve bu süreçte dil ile ilgili çalışmalar yaptı. 1869 yılında son kez İstanbul’a dönen Şinasi bir matbaa açtı ve eserlerinin basımıyla ilgilendi. 1871’in eylül ayında ise beyninde bulunana ur nedeniyle gözlerini doğduğu topraklar olan İstanbul’da yumdu.

*Dipnot
  Şinasi için edebiyatımızdaki lklerin adamı desek yanlış olmaz herhalde. İlk fabl örneklerini, ilk makaleyi ve ilk tiyatro eserini edebiyatımıza katan kişidir kendisi. Bunun yanında noktalama işaretlerini de ilk olarak o kullanmıştır.

Eserleri
1- Tercüme-i Manzûme (1859)(çeviri şiirler)

2- Şair Evlenmesi (1860)(tiyatro)

3- Müntehabât-ı Eş‘âr (Dîvân-ı Şinâsî). (1862)(şiir)

4- Müntehabât-ı Tasvîr-i Efkâr (1885–1886)(makale)

5- Fatîn Tezkiresi (İlk 52 sayfası mevcut)

6- Tercümân-ı Ahvâl Mukaddimesi (Tanzimat edebiyatındaki ilk makale)

7- Durub-ı Emsal-i Osmaniye (Atasözleri)


İlgili resim

Devamını Oku »

24 Temmuz 2018 Salı

Makale Yazmanın Püf Noktaları

Makale Yazmanın Püf Noktaları

   Merhaba arkadaşlar,
   Bu yazıda “ makale nasıl yazılır ?” sorusunu inceleyeceğiz. Öncelikle makalenin tanımıyla başlayalım. Makale herhangi bir konudaki bir düşünceyi savunduğumuz ya da kanıtlamaya çalıştığımız veya sadece açıkladığımız yazı türüdür ve  öğretici metinler arasında yer alır. TDK bunu şöyle özetliyor : Bilim, fen konularıyla siyasal, ekonomik ve toplumsal konuları açıklayıcı veya yorumlayıcı niteliği olan gazete veya dergi yazısı.
İdeal bir makale için aşağıdaki adımlara dikkat edin;

1-Düşünme
   Her şeyden önce çalışmak istediğiniz konuyu belirleyip bunun sınırlarını netlerştirmeniz gerekir. Yazma amacınızı belirlemek doğru bir başlangıç için çok önemli. Özgün bir konuda çalışmak her zaman faydalı olacaktır çünkü yüzlerce makale yazılmış olan bir konuda aynı şeyleri yazmak tekrara düşmeyi mecbur kılar ve gereksizdir. Karar verilen konuya yakın makaleler incelenmeli ama asla özgünlük kaybedilmemelidir.

2-Tarama
   Yazmaya başlanmadan önce gerekli kaynakalr tespit edilip ilişkili yerleri incelenmelidir. Bu kaynaklar kütüphanelerden bulunan kitaplar veya internet olabiileceği gibi makale bilimsel bi gerçeklik taşımalı olduğu için tez yazıları, konferans sunuları vb. Kaynaklar incelenebilir. Son olarak da yukarda belirttiğimiz gibi önceki makaleler taranmalıdır. Çalışmanızı destekleyecek kaynakları incelemeniz kadar zıt görüşteki kaynakları incelemeniz de önem arz etmektedir.

*(opsiyonel)
   Eğer araştırma konunuz uygunsa veri toplamak için anket yapılması güzel sonuçlar elde etmenizi sağlar.

3-Kurgu
   Toplanan verilere göre yazının gidişatı belirlenmelidir. Girişte konuya nasıl başlanacağını ve sonuçta vermek istediğiniz fikri nasıl sunacağınızı dikkatli bir şekilde kararlaştırmanız gerekir. Burda şu hususlara dikkat edilmeli,
-Giriş bölümünde makalenin genel bir özeti ayrıntıya inilmeden yüzeysel olarak verilmeli
-Şahsi görüşlere göre değilin elde edilen verilere göre hareket edilmeli
-Birbiriyle çelişen ifadeler kullanılmamalı
-Başlıklar mümkünse kısa ve dikkat çekici olmalı
-Gelişme kısmında konunun anlaşılabilmesi için örnekleme, karşılaştırma, tanık gösterme tekniklerine başvurulmalı
-Tekrara düşmeden sade ve akıcı bir dil kullanılmalı

4-Biçim
   Bu kısmı maddeler halinde vermek daha yararlı olacaktır.
-Makalenize, makalenin ve yazarın adının yazdığı bir sayfa ile başlayın
-İçindekiler kısmına sahip olmak okuyucunun aradığını bulmasını kolaylaştıracaktır
-Yazı sola yaslı biçimde ve satır araları 1.25 ila 1.50 cm arasında olmalı
-Sayfa kenarlarındaki boşluk miktarı makalenin istendiği ya da yayınlanacağı yere göre değişiklik gösterdiği için net bir bilgi yoktur
-Makalenizi görsellerle desteklemekten çekinmeyin
-Grafik ve tablo kullanımı hem okuyucunun anlamasını kolaylaştırdığı hem de göze hitap ettiği için faydalı olacaktır
-Son olarak kaynakçayı eklemeyi ve kaynakçanın kurallarına göre doğru sıralama yapmayı unutmayın


   Umarız bu bilgiler size yardımcı olur. Ayrıca yazılmasını istediğin diğer konuları yorumda belirtirseniz daha kısa sürede daha ideal yazıları size ulaştırabiliriz... Bu herhangi bir deneme konusu, herhangi birinin biyografisi veya yine bir konunun püf noktaları olabilir.😊
Devamını Oku »