20 Eylül 2015 Pazar

Deneme Yazmanın Püf Noktaları

Deneme Yazmanın Püf Noktaları



   Merhaba arkadaşlar,
   Bu yazıda sizlere deneme yamanın inceliklerinden bahsedeceğim. Her edebi yazı gibi deneme yazmanın da belirli kuralları vardır ve bu kurallara uyulmadığı takdirde ortaya düzensiz, karmaşık, cümlelerin kopuk olduğu, konu bütünlüğünün olmadığı yazılar çıkması çok muhtemeldir.

Bu kuralları aşağıda maddeler halinde aktarmaya çalışacağım.

  1. Her şeyden önce kafamızda oluşan denemenin konusuyla ilgili aklımıza gelen küçük, çarpıcı notçukları deneme yazmaya başladığımızda unutma ihtimaline karşı bir kağıda yazmalıyız. Ayrıca bu notlar yazımızın temelini oluşturacaktır.
  2. Daha sonra bu aldığımız notçukları tekrar gözden geçirip belirli bir düzene sokmalıyız. Bu, yazımızın konu akışı için gereklidir.
  3. Sıra geldi giriş cümlesine. Unutmayın! İyi, çarpıcı ve merak uyandırıcı bir giriş cümlesi okuyucunun iligisini çeker ve yazının devamını merak ederek sonuna kadar okumasını sağlar.
  4. Bu noktada giriş cümlesi yazının diğer cümlelerinden daha önemlidir. Denemeyi, okuyucuyu  yazıyı okudukça saran bir sarmaşığa benzetecek olursak, giriş cümlesi bu sarmaşığın kökü olur ve sarmaşığın devam edebilmesi için iyi beslenmesi gerekir.
  5. Yazının devamında ise konunun dağılmaması için sarmaşığı sürekli kontrol edip budamamız gerekir. Aklımızda yazdığımız konunun dışına çıkan cümleler varsa bunları elemeli, yazıya konsantre olmalıyız. Aksi halde her biri başka bir konuya dağılmış, hiçbiri bir işe yaramayan cümlelerden başka bir şey elde edemeyiz.
  6. Bir denemede paragraf, düşüncelerin sınıflandırılması açısından oldukça önemlidir. düşüncelerimizi paragraflara bölmeli, vermek istediğimiz her ana düşünce için farklı farklı bir paragraf açmalıyız. 
  7. Ayrıca bu durum yazımızı düzene sokacağından, anlatılacak konuyu daha da kolay anlatmamızı sağlar ve okurun sayfaya baktığında bir sayfa dolusu kelime değil, daha düzgün bir yazı görmesini sağlar. Buna kanıt olarak birçok ünlü deneme 3-4 paragraftan oluşmaktadır.
  8. Yazımızın sonunda ise konuyu toparlamalı, okurun kafasını karıştırmamak için ucu açık cümleler kullanmamalı, yazının sonuna geldiğimizi okuyucuya belli etmemiz gerekir.
  9. En sonunda da yazımızın en tepesine, her biri bir top dondurma değerinde olan paragraflarımızın hepsini içine alıp kapsayacak bir külah niteliğinde bir başlık koymamız, denemeyi tadından yenmez bir hale sokmaya yetecektir.


   Umarım bu maddeler size deneme yazmanız hakkında bazı bilgiler verebilir.
   Yazıyı okuduktan sonra aşağıya yorumunuzu yapmayı unutmayın! :)

11 yorum :

  1. Çok faydalı bir yazı olmuş. Teşekkürler!

    YanıtlaSil
  2. ödevimi yaparken yardımcı oldun . teşekkürler ...

    YanıtlaSil
  3. Ne demek
    Yazılarımız ödevinizi yapmanızda işinize yaradıysa ne mutlu bize :)

    YanıtlaSil
  4. yararli bi yazi olmus Teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Proje odevimizde çok yararlı olacağını düşünüyorum tesekkurler

    YanıtlaSil
  6. ödevime çok yardımcı oldu. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. teşekkür ederim!

    YanıtlaSil