18 Ekim 2015 Pazar

|BİYOGRAFİ| Nurullah Ataç

Nurullah Ataç

   Türk edebiyatının bilinen deneme yazarlarından olan Nurullah Ataç, 1898 yılının 21 Ağustos tarihinde İstanbul'un Beylerbeyi ilçesinde dünyaya geldi. "Hammer'in Osmanlı Tarihi" kitabını Türkçeye çeviren ve aynı zamanda başarılı bir bürokrat olan Mehmet Ata Bey'in oğludur.

    İlkokulu bitirdikten sonra Galatasaray Lisesi'ne kaydoldu ve burada 4 sene okuduktan sonra İsviçre'ye giderek eğitimini burada sürdürdü. Babası öldükten sonra 1919 yılında tekrar İstanbul'a döndü. 2 sene İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde okudu. Bu arada 1921 senesinde Nişantaşı Lisesi’nde Fransızca öğretmenliği yapmaya başladı. Ayrıca Fransızca'yı kendi kendine öğrendi.

   1926 senesinde evlendi ve bu evlilikten bir kızı oldu. Daha sonra Türk Dil Kurumu yayın kolu başkanı oldu. Yazıları Dergah'ta yayımlandı (İlk ve Dergah'ta yayımlanan yazısı: "Türk Tiyatrosunda İlk Göz Ağrısı”). Ayrıca yazıları Dergah dışında da birçok gazete ve dergide yayımlanmıştır (Haber-Akşam Postası, Ulus, Hâkimiyet-i Milliye, Son Havadis, Milliyet, Ülkü, Hayat, Son Posta, Hayat, Darülbedayi) ve Türk tiyatrosu için yol gösterici niteliğindedir. Yabancı klasiklerden çeviriler yapmıştır.

   Yazılarında sade bir dil kullanmayı tercih etmiştir. Dilde yalınlaşmayı savunmuştur. Ona göre yabancı dillerin eğitiminin zorunlu kılınması imkansız olduğuna göre, bu dillerden alınan kelimeler Türkçeleştirilmelidir. O dönemde yazılarda birçok yabancı kelime kullanıldığından yazıları saf Türkçeden oluştuğu için  Attilâ İlhan, Halit Fahri Ozansoy gibi bazı yazarlar, yazılarını "anlaşılmaz" olarak eleştirmiştir.

1945 yılından sonra Cumhurbaşkanlığı çevirmenliği yapan Ataç'ın, 10 sene sonra gut ve şeker hastalığı ortaya çıktı. 1955'te eşinin vefatından 2 sene sonra 1957 yılının 17 Mayıs'ında İstanbul Numune Hastanesi'nde vefat etti.

   Eserleri ise sırasıyla şunlardır:

  1. Karalama Defteri-Sözden Söze
  2. Ararken-Diyelim
  3. Söz Arasında
  4. Okuruma Mektuplar
  5. Günce
  6. Prospero ile Caliban
  7. Söyleşiler
  8. Günce 1-2
  9. Dergilerde
  10. Günlerin Getirdiği



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder